2007. március 30.

Kis romantikus képzelgés

Tegnap volt egy jó kis mozgalmas napom. Bár egy előre nem tervezett gázcső markoló általi átharapása majdnem közbeszólt, sikerül ott lennem a Novell Expert Klub rendezvényén a Teve utcában. A napirendi pontok a Novell-Microsoft egyezség, Xen virtualizáció SuSE linuxon, és egy kis OOo voltak. Érdekes volt végig, de most két dologról írnék egy kicsit bővebben.

Az első érintőlegesen Tímár András prezentációja az OOo-ról. Furcsa volt, bevallom őszintén ennek a „fogásnak” kesernyés íze volt a menüben. Kevés pozitívum hangzott el, ha hirtelen szeretnék mondani egyet, az a Hunspell lenne. Viszont igen sok szó esett a negatívumokról. Kezdődött ott, hogy régen nehéz volt még lefordítani is, viszont lassan indul, milyen funkciók hiányoznak; mire lesz használható VBA támogatás, addigra nem lesz időszerű, stb.

Ami viszont nagyon tetszett, az a Kéménczy Kálmán által elkezdett (majd idő hiányában kibontakozni nem tudó) beszélgetés a Novellről, opensource-ról, linuxról.

Kíváncsi lettem volna, mi kerekedik ki a dologból. De jó, hogy vannak olyan emberek, akik vallási fanatizmus nélkül tudnak tekinteni ezekre a témákra. És örülnék, ha egyre többen döbbennének rá ennek a mostani elmebajos állapotnak a tarthatatlanságára, hogy sajnos a „közösségek” igazából nem közösségek, hanem szeparált szigetecskéken élő, állandó harcban álló embercsoportok kusza halmazai.

Fel kéne nőni végre, és tovább látni kicsit az orrunknál. A saját, jól ismert, kedvelt, belakott rendszerünknél nagyobb léptékben gondolkodni, és megtanulni tolerálni a másikat. Mert különbözőek vagyunk, különböző igényekkel. Ezt nem kell uniformizálni, és főleg nem szabad erőltetni.

Úgy kellene hozzáállni a dolgokhoz, hogy ha nekem valami tetszik és működik, az nem feltétlenül jobb, mint a másiké. Egyszerűen más. Vagy kicsit másra való. Hogy a linux disztribúciókra úgy kell tekinteni, hogy egy szép választék, amelyből azt tesszük a tányérunkra, amelyik tetszik. De ennek főként nem technikai, hanem más okai vannak. Megszokás, szimpátia, szemellenző.

Szeretném megérni, hogy az emberek az élet minden területén kezdenék megérteni, hogy ami más, az nem feltétlenül rossz. Nem mindenáron meggyőzni, sőt: legyőzni kell a másikat, hanem megérteni. A szabad szoftver ne lázadás és harc legyen, hanem egy alternatíva, egy más szemléletmód, a választás szabadsága. Ki kell nőni a lázadó tinikorból, és befejezni a keresztes hadjáratosdit.

Nincsenek megjegyzések: