2007. március 3.

Az AMD házatájáról

AMD 1. Régebben írtam, hogy szerintem előbb-utóbb a GPU nem kártyán lesz, hanem mint a proci egy külön foglalatban fog csücsülni az alaplapon. Most olvastam, hogy az AMD kicsit továbbmegy ennél, és a memóriavezérlő után a GPU-t is beleintegrálja a CPU-ba. Teljesítmény és hűtés szempontjából szimpatikus ötlet, de így nem lehet majd videokártyát cserélni, csak ha lefűrészelem a magról :) (Habár ez már most is így van, mert ha régebbi példányt szeretnék cserélni, akkor alaplapot is kell, mert AGP → PCIE; akkor már processzort is, mert változott a foglalat, esetleg még RAM-ot is…) Eszembe jutott az az extrém eset, hogy van egy integrált videokártya az alaplapi chipsetben, egy a proci mellett, de én berakok egy harmadikat a PCIE slotba. Túltengés lesz :)

AMD 2. Már a saját neve alatt hozta ki az ATi új chipsetét, az RS690-at. Természetesen integrált GPU van benne, de biztatónak tűnik, hogy annak az X700 az alapja. Ergo nem olyan hulladék-kategória, mint pl. az Intel integrált vackai. Ami még érdekes, hogy csak egy PATA driveot kezel (közeleg a vége), és flopit egyáltalán nem (végre itt a vége). Ide kapcsolódik, hogy a flopi végleges kihalása idén nyárra várható, aminek már épp itt az ideje. Az asztali gépemből már évekkel ezelőtt kidobtam.

AMD 3. Az AMD helyezkedik rendesen, folytatják az Inteles termékvonal is. Igyekszik, hogy chipset/processzor/videokártyagyártó létére megmaradjon a tűrhető viszonya a másik nagy procigyártóval és az NVidiával egyaránt…

Nincsenek megjegyzések: