2007. február 8.

Tizenháromból öt, 1. rész

Még régebben olvasgattam ezt a postot: 13 fénykép, ami megváltoztatta a világot. Csak úgy véletlenül találtam rá. Eredetileg a neatoraman volt, akik meg a mental flosstól vették át. Most én is átveszek egy részt. Kiválasztottam öt képet, amit szép lassan beposztolok a kísérőszöveggel együtt. Öt kép: nem a súlyuk alapján, hanem szubjektíve. Öt, ami valamiért tetszik.

A kép, ami megváltoztatta a haditudósítást

Omaha Beach, Normandia, Franciaország
Robert Capa, 1944
Robert Capa háborús fényképész szavajárása szerint: „Ha a képeid nem elég jók, nem vagy elég közel.”
Legemlékezetesebb képeit a D-nap reggelén készítette, 1944 június 6-án, mikor a gyalogság első hullámaival megérkezett Omaha Beach-re. Heves tűz fogadta őket; Capa pedig lemerült, hogy egy kis fedezéket találjon, majd ellőtte az összes filmkockáját. Éppenhogy sikerült mentenie a bőrét.
A négy tekercs filmből csak 11 felvétel maradt épségben. A többi tönkrement egy túlbuzgó laborasszisztens hibája miatt, aki feloldotta a filmet túlzott sietségében, előhívás közben. (Próbált határidőre elkészülni a Life magazin következő számához.)
Ironikus csavar ugyanakkor, hogy ugyanez a hiba okozta a néhány megmaradt fénykép híres „szürreális” voltát. Több mint 50 évvel később Spielberg hosszasan próbálta reprodukálni ezt a „hibát” a Ryan közlegény megmentése partraszállási jelenetéhez.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves glanthor!

"Hajszál híján sikerült megmenekülnie" - írod. Biztosan nem így gondoltad; ez a mondat ugyanis azt jelenti, hogy kevésen múlt, de nem sikerült megúsznia. Itt, gondolom, pont az ellenkezője történt: hajszálon múlt, de Capa megmenekült. Hajszál híján ugyanaz a két kimenetel, de mégis mekkora különbség!

Újlaki László
szakfordító, -lektor (és amatőr fényképész)
laszlo kukac ujlaki pont net

Unknown írta...

Kedves László!

Köszönöm a javítást, átfogalmaztam.