2007. október 28.

The Ubuntu Way

Csak nem bírom megállni, hogy ne piszkáljam a rendszert. Hátha előbb-utóbb sikerül bereszelni mindent, amihez még kell a Windows. Például a céges Cisco VPN-t. Az eredeti Cisco VPN kliens linuxos változatát patchelgeti meg telepíti kézzel a nyavalya, én lusta vagyok és csomagozok. Így megtaláltam és felraktam a vpnc-t, és it works! Bár a Network Manager-be beköltöző grafikus beállítócskája nem jó semmire, mert a kerge nem kér group password-öt, úgy meg nem sok értelme van neki. De az /etc/vpnc/default.conf két perces heggesztésével szépen be lehet lőni:

  IPSec gateway [VPN IP]
  IPSec ID [csoportnév]
  IPSec obfuscated secret [windowsos .pcf-fájlból
    kihorgászott titkosított group-password]
  Xauth username [usernév]

Innentől elég egy sudo vpnc induláshoz, és egy sudo vpnc-disconnect ha elég. Viszont szépen átírja a DNS-t, de amíg megy elég ha csak a belső hálót látom, és működik az RDP. Disconnect után meg úgyis minden helyreáll.

Közben természetesen zenézek, és érkezik az aktuális frissítésekkel az x+1-edik patch az Audacious-hoz, a changelog szerint ez most aztán már *really* fix a keveredésre. Ugyanis a libcurl (ami a netrádiózáshoz kell pl.) valahogy átvándorolt az audacious-plugins-extra csomagba, és ezt próbálják visszaköltöztetni a nem extrák közé. Talán már harmadik nekifutásra jó lett :)

Az egyetlen komoly szívfájdalmam továbbra is a webkamera. A Gutsy-ban annyival javult a helyzet, hogy nem fagy, viszont nem is használható (Microsoft VX-1000). Bekapcsolás után egy-két másodpercig jó, aztán elsötétedik a képe, és csókolomviszlát. Próbáltam megint a gspca drivert is, szépen megforgattam-betöltöttem, de a helyzet nem változott. Ehhez még kell Windows…

Nincsenek megjegyzések: