2007. október 10.

Gutsy majom fejlődik, ntfs-3g suttyomban

Szépen kupálódik a Gutsy, naponta kb. ~100 mega frissítés ballag le. Épülgetnek be kényelmes dolgok, például eddig minden indulásnál a gnome kulcstartókezelő feldobta a kisablakot, hogy odaadhatja-e a WiFi jelszót az nm-appletnek (persze valahogy meg lehetett ezt kerülni, de lusta voltam kinyomozni :P). Most lett egy checkbox, hogy ezt szó nélkül minden indításnál megteheti. A checkgmailhez meg kézzel felvadásztam egy csomagot ami eddig nem volt az ubiban: libcrypt-simple-perl. Így ő is el tudta menteni titkosítva a jelszavam, és nem kell mindig bepötyögni.

Pár napja meg véletlenül F8-at nyomtam egy fájlon Windows partíción csücsülve, és igencsak meglepődtem hogy törlődött, readonly ntfs-hez vagyok szokva :| Rögtön sejtettem ki lesz a ludas, Synapticban meg is találtam: szóval beépült az ntfs-3g az Ubuntuba. Aminek cseles következményei vannak, ugyanis tegnap és ma rejtélyes módon nem mountolódtak fel az ntfs partícióim. Pedig az /etc/fstab rendben, de az /etc/mtab-ban sehol nincsenek. Mint kiderült az volt a gond, hogy a Windows hibernálással lett leállítva (szinte mindig így szoktam), és ilyenkor az ntfs-3g nem nyalja fel a partícióit, gondolom nem akar beletúrni… Szóval ezentúl figyelnem kell, ha legközelebb Ubuntut akarok bootolni Windows után, akkor nem szabad hibernálni, ki kell kapcsolni. Cseles.

2 megjegyzés:

cikoria írta...

Hi!

A kulcstartókezelős network-manager hülyeséget hogyan lehet kikerülni? Engem speciel idegesít az állandó kérdezősködése.

g.

Unknown írta...

Nekem csak annyi volt, hogy miután frissítettem a Gutsy-ra, alul be lehetett x-elni hogy jelszó megjegyzése. Azóta egyszer sem kérdezte.

A régebbi ubikhoz itt a megoldás: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=187874

De ezt lusta voltam anno meglépni.