2012. május 9.

Idegen tollak: álláskereső kérdőív

Hogy töltsünk ki helyesen egy álláspályázatra válaszként kapott egészen pofátlan kérdőívet? Lásd alant. A szerző: egy lány az űrből. Az állás, amire pályázott: egészséges életmód tanácsadója, konzultáció és tanácsadás.

Név: Isten bajnoka. De így nem szólít senki.
Életkor: melyik? (kronológiai, biológiai, pszichikai, szociális…)
Gyermekek száma: errefelé nem szokás számozni őket, az elnevezés tört magának utat.
Lakcím: Százholdas Pagony – Nyugat, onnantól már képben lesz a postás.
Telefon: Nokia C2-00 dual sim.
Végzettség: Ejnye, talán sérült fájlt küldtem életrajz gyanánt. Egyetemi.
Munkaügyi hivatalban regisztrált: Regisztráltam, másodszor, mert a referensem már hiányolta a térdrehabilitációjára vonatkozó jótanácsaimat, a hölgymunkatársak pedig imádják házi termesztésű mentanövényeimet.
Nyelvtudás: Annyira tudom a nyelvet, hogy teljesen autoamtikusan használom. Néha még rá is harapok, na akkor tudom csak igazán. Leginkább a saját nyelvemet tudom, olykor a páromét is (ezt a fajta mókát mindenkinek ajánlom – nemcsak a párkapcsolati konfliktusok empatikus oldásának egyik módja, de az immunrendszert is erősíti. Eme gyengéd párkapcsolati elem roppant serkentő hatással van a humán hormonrendszerre). Fecsegek eszperente nyelven, ezt ne felejtsem elecsetelnem.
Milyen fizetést tud elképzelni havonta: Iszonyatosan erős képzelőerőm van. Gyakorlatilag a válasz x+1, (hogy az egyenlet előre mutató jellege is tükrözze optimista mivoltomat), ahol x tetszőleges valós szám, és ha elalvás előtt képzelgek, minél nagyobb, hogy derűsen ébredjek.
Milyen személyiségnek gondolja magát? Kitartónak. Olyannak, aki hajt az értelmes célért, aki nem hagyja el magát. Akit érdekel az ember, a maga gyengeségeivel és bájaival együtt. Törekszem az objektivitásra, a bölcs higgadtságra és a kellő öniróniára. Nyitott vagyok és örök szkeptikus az ismeretekkel kapcsolatban. Igyekszem elemezni a hibáimat és rossz döntéseimet, és tanulni belőlük. Ilyen kérdéseket nem szeretek felületesen megválaszolni, egy átfogóbb válaszra viszont általában kevés tér van, és általában nem is érdekli őszintén a kérdezőt.
Ha új társaságba kerül: 1) Körülnéz, ez a normál orinetációs viselkedés egyik eleme. 2) Igyekszik megjegyezni az új neveket, ez a memóriapróba. 3) Igyekszik kiszúrni a kellemetlen egyedeket elkerülés céljából, a kellemeseket pedig bevonzani barátkozás céljából. 4) Igyekszik másoknak is hagyni a kókuszos golyócskákból – ha vannak. 5) Rendezvény végeztével az ajtón távozik.
Milyen zenét hallgat? Kellemeset. Dinamikusat. Örvénylőt. Nyugodtat. Vadat. Színeset. Na jó, van, hogy kalózverziót.
Ha volna 1 millió eurója, mire költené? Fölvásárolnám az ország összes toalettpapírját. Aztán úgy ráijesztenék a lakosságra, hogy mindenkit elfogna a hasmenés.
Vállalna e munkát szombat, vasárnap: Igen. Ha megérné. Akkor talán még hétfőn is.
Milyen könyveket olvas szívesen? Izgalmasakat, tanulságosakat, elgondolkodtatóakat.
Számítógépet használ-e a mindennapokban? Igen. A laptop a legjobb tányéralátét. Sőt, elsőrendű bumeráng. A bal széle gyakran meleg levegőt áraszt, így kiváló csuklómelegítő. A Windows mint operációs rendszer pedig a humán idegrendszer legjobb edzője – látszólag az ember csak ül, de a „not responding” felirat formájában jelentkező időközönkénti erős ingerhatás nem hagyja kényelembe süppedni az idegpályákat, olykor összerántja a gyomrot, így a simaizmokat is hatékonyan tornáztatja. Fogyókúrára is alkalmas: a gyakori hibaüzenetek láttán néha a gyomortartalom is kikívánkozik.
Mivel tölti el a szabadidejét? Különféle szabadidős tevékenységekkel.
Melyik munkabeosztás szimpatikus Önnek: Tanácsadó – Eladó – Ügyintéző – Manager – Igazgató.
Miért? Mert ha az igazgatót lefejezik, a manager elkurvul, az ügyintéző kifogy az ügyekből és az eladónak kirabolják a boltját, a tanácsadó mindegyiküknek adhat tanácsot.
Melyek a kedvenc színei? Életem folyamán több színkorszakom volt, de egy ideje a zöld.
Miért? Mert minden megvan benne, amit a többiben kerestem.
Mit gondol az alapvető emberi értékekről (Igazság, Szeretet, Béke, Erkölcs, Erőszak nélküliség)? Törekszem rájuk és ragaszkodom hozzájuk. Az erőszakmentes kommunikáció és a dühelfojtás megelőzése érdekében írom eme sorokat is, mert a kérdőív a jó ízlés határait feszegeti, abszolút tapintatlanságról tanúskodik és kihasználja az álláskeresők kiszolgáltatott mivoltát – szerény véleményem szerint (melyet azonban nem áll szándékomban elhallgatni). Számos válasz nem tartozik a munkáltatóra (főképp nem úgy, hogy személyes kapcsolat nem történt a két fél közt), és igazán nem ésszerű az egyes válaszok alapján megítélni egy olvasatra a jelentkezőt. „Kettes válaszok” meg az általam elküldött életrajzban is benne foglaltatnak, a kérdőív tehát felveti a kérdést: a munkáltató még arra sem méltatott, hogy megnyissa az életrajzot? A munkaerőpiac viszont annyira telített munka után kutatókkal, hogy a munkáltató sok esetben teljesen elveszti emberséges hozzáállását és tisztességességét ezekkel az emberekkel szemben. Lehet, hogy a kérdések összeállítója mindebbe bele sem gondolt, de talán soraim ösztönözhetik a másik fél megértésére, s közben gyakorolhatja az alapvető emberi értékeket is. Eképpen szólalt meg igazságérzetem, minden bizonnyal elvágva magam egy olyan álláslehetőségtől, melyet szívesen megragadtam volna. És akkor még nem is beszéltem a szeretetről, a békéről és az erkölcsről.
Mi az, amit el szeretne mondani magáról? Bármennyire is próbálom bemesélni magamnak, hogy önmagamrólbeszélési kényszerem van, a helyzet az, hogy nincs.
Használ e valamilyen közösségi portált? Nem. Számomra a közösség fogalma a tagok arcmimikáját, hanglejtését, gesztikulációját, valós egymás iránt érdeklődését vonja maga után, s a tagok nem akkor újulnak meg, mikor lecserélik a profilképüket.
Kérem, hogy válasszon az alábbi munak körök közül: az alábbi hirdetésre jelentkeztem: „Egészséges életmód tanácsadója – munkakör: konzultáció és tanácsadás”. Amennyiben más munkakörök is betölthetők, a korrekt eljárás az, ha az illetékes „HR-es” közzé teszi. (Egyéb esetben az ilyen jellegű kérdés teoretikus, szolgálhat pl. a pályázó jellemének tesztelésére, viszont az ilyen jellegű tesztek és a belőlük levont konklúziók igen gyenge lábakon állnak. Nem pótolhatják a személyes kommunikációból származó tapasztalatokat. Ha a jelentkezők sorából szeretné az ileltékes kiszúrni a legmegfelelőbb embert, véleményem szerint akkor mehet a legbiztosabbra, ha őszinte nyitottsággal próbál kommunikálni a jelentkezőkkel, szemtől szembe tájékoztat, reakciókat figyel, leszűri a verbális és nonverbális kommunikáció üzeneteit.)

Köszönöm a lehetőséget! Erősen gyanítom, hogy két héten belül nem küldenek további információt. Ez esetben sajnálom, hogy egészségmegőrzés iránt elkötelezett személyem nem állíthatom az Önök szolgálatába. Vigasztalja Önöket az a tudat, hogy a kérdőív kitöltésével is csökkentettem a bennünk maradt sérelmek által kiváltott pszichoszomatikus betegségek kockázatát. Sok sikert az üzlethez, maradok lelkes vásárlójuk.

Nincsenek megjegyzések: