2010. május 4.

Vegyes felvágott

Tegnap hegesztettem tovább a friss Lucid ubuntut, addig nem adtam fel, amíg nem lett a custom xsplash háttér mellé nagyobbacska felbontású, grafikus-háttérképes GRUB2-m. Hozzávalók:

  • Az xsplash háttérképet (gyk. a login háttere) egyszerű kicserélni, a /usr/share/images/xsplash/bg_2560x1600.jpg helyen lakik. Csak felül kell írni, és ravasz módon nem kell neki a névben megadott felbontásúnak lennie. Az enyém 1280×800-as, mint a laptopom natívja.
  • GRUB2-ben előbb ki kell nyomozni, milyen max. felbontást/színmélységet tud a videokártyánk gyártani alacsony szinten. Gép indításakor még grubban ki kell adni a vbeinfo parancsot („c” betű megnyomása után lehet). Nekem 1024×768-at mondott.
  • Az /etc/default/grub fájlban legyen a GRUB_GFXMODE=1024×768×32 (vagyis kinek mi a csövön kifér), és természetesen a kommentjelet vadásszuk le előle.
  • Az /etc/grub.d/05_debian_theme-ben pedig (mivel lusták vagyunk) a for i in /boot/grub/`basename ${WALLPAPER}` ${WALLPAPER} ; do sort kicseréljük a for i in /home/glanthor/settings/grubg.jpg ; do sorra, vagyis a kívánt (méretre szabott) háttérkép direkt elérési útjára. (Biztos lehet ezt elegánsabban is, de ez is működik.)

Skype beüzemelés fronton megint bejött egy egyszer már elfelejtett gyógymód a kamerához: be kell tölteni elébb a v4l1 kompatibilitást.

Morgás-front: kezd nagyon bosszantani, hogy gyűlnek a levegőben lógó (és/vagy aktívan leszart) saját vagy számomra fontos bugreportok. Opera, Ubuntu, Krusader, Google, LaTeX… A LaTeX magyar.ldf fájlját például hosszú évek óta nem képesek frissíteni, pedig az csak egy fájlcsere lenne :( Küldtem közvetlen emailt is két ügyben, kíváncsi vagyok lesz-e bármi válasz.

Hogy legyen linux-közeli pozitívum is: <dobpergés, tapsvihar, örömujjongás> az ext4 stabilnak nyilvánítása után kb. másfél évvel megjelent az első program Windowsra, ami tudja olvasni az ext4 partíciókat (teljes körűen, tehát akkor is, ha az extentek be vannak kapcsolva)! Lelőhely itt.

Közben életre keltettem a google fiókomban a kalendárt, meglátjuk mennyire fogom ténylegesen használni. Mindig kell valami új kacattal ügyködni :) Ma azzal indítottam reggel, hogy beüzemeltem a szinkronizációját a Nokia 6120c-mre. Gyári Nokia Mail for Exchange progi kell hozzá (természetesen kötelező regisztrációval az Ovi store-ba), és a beállítások a google-től. Works like a charm.

Deviszontakkormár (mert ez egy szép szó!) beraktam a kommentek fölé egy facebook lájk gombot, hogy legyen valami „úri huncutság” is mára. Via innen, de bloggerra ez kell. Cuio vae!

2 megjegyzés:

Krisz írta...

Szia!
Csak szeretném "nyilvánosan" is megköszönni az e-mail-ben nyújtott segítséget!
Jó legyél!

Unknown írta...

Igazán nincs mit. Lehetetlent meg nem ígérünk ugyebár :]