2008. január 25.

Ubuntu desktop effects

Körülbelül egy hete megint eszembe jutott, hogy be kéne már reszelni ezt a cuccot. Eddig még sosem működött (mindig elszállt valami hibaüzenettel amikor be akartam kapcsolni), de sose jártam utána miért (videokártya ATi Radeon Xpress 1100 → integrált X300; fglrx 8.37.6). Kis nyomozgatás után felraktam a hiányzó xserver-xgl csomagot, és voilà: már működik is… Pedig az xorg.confban a composite extension ki van kapcsolva.

Az eddigi tapasztalatok alapján alig eszik procit, a RAM fogyasztása ~80-120 MB, ami nem olyan vészes egy giga memória mellett (főleg hogy elég sok mindent tud, a Vista például sokkal kevesebbért messze több RAM-ot zabál). Ha meg nem kell, egy kattintás visszaváltani metacityre, és fordítva.

Ráadásul abszolút kézre áll: rászoktam a több asztal használatára, és egy rakás új billentyűkombinációra. Hasznos dolgok vannak benne, főleg mióta felraktam a compizconfig-settings-manager csomagot, amivel részletesen be tudom állítgatni. Persze kockafogatás és rugózó ablak effekt azonnal kikapcs, ezek eléggé elcsépeltek és idegesítőek, de sok jó is van, például a Desktop Wall. Mióta működik nem is váltottam vissza még metacityre, videólejátszástól kezdve minden megy szépen, fagyni még nem fagyott (csak az mplayer default frontendje hülyül meg, de az helyett meg van parancssor, vagy gnome-mplayer).

3 megjegyzés:

Unknown írta...

hi
Kérdésem lenne.Láttam használod a compizt.Namármost én nemtudom a vizuális effekteknél beállítani az extrat mert The Composite extension is not available.Mit kezdjek ezzel?

Unknown írta...

Az /etc/X11/xorg.conf fájlban meg kell keresni a kompozit kiterjesztést, és bebillenteni 1-re:

Section "Extensions"
Option "Composite" "1"
EndSection

(ATi videokártyával és régebbi fglrx driverekkel nem működik.)

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog