2007. június 3.

A Google és a megalománia

Kezdenek kicsit elszállni a fiúk a kedvenc keresőnél. Olyan ütemben vásárolnak fel másokat, és találnak ki új és eszement nagy projekteket, hogy az lassan követhetetlen. Már a csapból is a Google folyik. Meddig tudják ezt még folytatni?

Megvették a YouTubeot, a DoubleClicket, most a FeedBurnert; meg még annyi kis és nagyobb halat, hogy fel sem bírom sorolni. Rengeteg nagyon jó ingyenes szolgáltatásuk van, amiért azzal fizetünk, hogy egyre többet tudnak rólunk (és ezt nem is titkolják). Előbb-utóbb nem csak azt fogják tudni, milyen weblapot néztem meg tavaly nyáron, milyen feedeket olvasok, mi van a levelezésemben; hanem azt is, hogy mit reggeliztem, sőt: mit akarok csinálni holnap.

De meddig tart a pénzük? Azzal kezdték, hogy indexelni szeretnék a teljes webet, aztán beszkennelni az összes könyvet, majd végigfényképezni az utcákat… Ráadásul szinte az összes új projektjükkel szúrják valakinek a szemét, és egyre nő ez a tábor.

A YouTube-ot szüntelenül perelik, mert jogsértő videók vannak rajta. (Egyébként irdatlan mennyiségű videót törölnek róla, folyamatosan szedik le a filmrészleteket, videoklipeket, erotikus tartalmú videókat. A blogomba beágyazott/belinkelt videók közül sem működik már egy pár, mert törölve lettek. Ha valami jót találok, azt azonnal le kell tölteni, mert kétséges, hogy legközelebb ott lesz-e…)

A könyvszkennelős projektet szintén sokfelől támadják a kiadók. A Google Earth kezdi szúrni pl. az amcsi katonaság szemét; és már felmerült bennük az az ötlet, hogy korlátozni kéne a civil felhasználású műholdképek felbontását. Most pedig a legújabb belenyúlás: az utcafényképezősdi. Mennyien fognak nekimenni az óriásnak, mert le lettek fényképezve az utcán intim/ciki helyzetben, ott ahol nem szabadott volna lenniük, olyannal akivel nem kéne lenniük, stb.? Ráadásul az ilyen képeket több helyen elkezdték gyűjteni (ugyanúgy mint a Google Earth műholdképein található finomságokat).

Nincsenek megjegyzések: