2011. szeptember 30.

Wiki loves monuments

Már egy ideje zajlik a Wiki loves monuments (lefordíthatatlan nevű, röviden WLM) verseny, ahol is magyarországi műemlékeket kell fotózni. Sikerült megfogni az én gyűjtőszenvedélyemet is, nekiálltam egy listával járni Győr belvárosát, és vadászni az épületeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal néhol hiányos és homályos adatbázisát követve. A városban néztek páran furcsán, ahogy egy turista jellegű ember nagy listával a kezében fényképez épületeket, jegyzetel, házszámokra vadászik.

A képeket feltölteni az indafotóra kell, ahonnan majd átmásolódnak a Wikimedia Commonsra is a verseny lezárásakor. Eddig közel 80 egyedi műemléket vadásztam le, ami bekerült a nemzetközi versenybe, de még a meghosszabbított magyar fordulóba terítéken van újabb 40 körüli jelölt.

Természetesen mivel a verseny itthon az indafotóval karöltve zajlik, oda kell feltölteni a képeket. Így a deviantART és a Picasa mellé harmadik albumnak beállt a sorba az indafotó is. Behozva egyéb jelentős képügyi lemaradásaimat, egy vagon fotó rendszerezése és fotoshopolása után jelentősen bővültek az albumok.

A jelenlegi koncepció az alig átlátható és átfedésekkel is együtt élő oldalaim között:

  • az indafotón csak a versenyző WLM képek gyülekeznek,
  • a Picasa hosztolja a személyes albumok válogatásait,
  • és a deviantART pedig megmarad egy szűkebb bestof válogatásnak.

2 megjegyzés:

Samat írta...

Hajrá! :)

Alensha írta...

haj? erre? több van neki a kelleténél anélkül is :D