2010. július 5.

Tipográfia és billentyűzetkiosztás

Hirtelen felindulásból csináltam egy X.org mintára kibővített magyar billentyűzetkiosztást Windowsra, a Microsoft Keyboard Layout Creatorral.

Bővebb magyarázat az fsf.hu blogon, letöltés itt.

Idézet innen:

A legtöbb hibát kétségkívül az írásjel-használatban követjük el, pedig az írásjelek használatának alapjai ugyanúgy megtalálhatók „A magyar helyesírás szabályai”-ban, mint más helyesírási témák.

Alapszabály, hogy az elérhető írásjeleket ne helyettesítsük valami mással. A következő példa a legtipikusabb hibákat és javításukat mutatja:

Legyen „idézet” az "idézet",
Béla bá’ a Béla bá',
Vége… a vége...,
1994–98 az 1994-98,
5×6 az 5x6,
0,25 a 0.25 helyett!

7 megjegyzés:

Alensha írta...

tökjó, hogy végre valaki foglalkozik ezzel. régen numerikus billentyűzeten vmi kóddal be lehetett ezeket írni, de a laptopomon nincs. leírnád légyszi, hogy pontosan mi fog változni, ha ezt telepítem? tényleg bejön altgr-z-re a hosszúkötőjel?

Unknown írta...

Most is be lehet írni kóddal :P Egyébként ahogy az fsf blogban van, csak annyit változtat, hogy AltGr+z = nagykötőjel, AltGr+o = kezdő magyar idézőjel, AltGr+p = záró magyar idézőjel, AltGr+. (pont) = hárompont. Telepítés után a vezérlőpult területi és nyelvi beállításainál kell a billentyűzetkiosztást X.org magyarra állítani. A cucc egyébként leszedhető, nem változtat meg visszavonhatatlanul semmit.

Dami írta...

Nekem is nagyon tetszik - megkönnyíti majd a Wikipédia szerkesztést :).
Érdekes módon a Google Chrome nem eszi meg az új betűket és a nagykötőjel nem ott van ahova fel van festve (legalábbis az én billentyűzetemen a sima kötőjel fölé festettek egy nagykötőjelet, és a Wordöt már meg is tanítottam rá, hogy működjön).

Unknown írta...

tesztkomment

Alensha írta...

jöttem, hogy felrakjam a bigyót windows reinstall után. milyen érzés, hogy csináltál valamit, ami felkerült a kötelezően telepítendő cuccaim közé az Office, Zonealarm és Heroes of Might and Magic társaságába többek közt? :) (ajánlom, hogy büszke legyél)

Unknown írta...

/me büszke ^^

Alensha írta...

„–”
belinkelhetnéd a főoldalról ezt a bigyót, glanthor, tudod, hogy ez az egyetlen, ami érdekel a blogodban :)