2009. május 25.

Giga-poszt, pótlólag

Kerek négy hét csend után megpróbálom elkezdeni behozni a lemaradást. Mostanában nem kicsit mozgalmasak a napok :)

Szóval az úúúgy volt, hogy. Először is Debrecen. Május negyedikén elindultam keletre, a még tavaly bevásárolt JMJ koncertjegyet elfogyasztani. Pestig lépcsőn ültem a buszon (mert mint tudjuk, alig van utas), onnét pedig IC Debrecenig. Ahogy sejtettem, az Alföld rém unalmas, lapos és semmilyen. A vonatról is úgy kellett lebontani az unott utasokat, mert az összes automata ajtó sztrájkolni kezdett. (Több olajat, vagy több áramot akartak vajon kiharcolni?) Szóval maradt a vésznyitó.

(Biztos bliccelő kinézetem van, mert Pesten a metrón is azonnal elkaptak az ellenőrök, és Debrecenben is a villamoson, öt perccel érkezés után. Nem jött össze, volt jegyem :] )

A szálloda bevétele után este végre Főnix csarnok, és végre Jarre. Nagyon Jarre.

A tavalyi pesti (természetesen előre tudhatóan, de) ennél messze látványszegényebb, és messze rövidebb volt. Az első „rendes” Jarre koncertem, ahol már egy órával kezdés előtt is annyi műfüst volt, csoda hogy látszott a színpad.

Az Öreg és a technika teljesen jól együttműködtek a koncert-sorozat premierjén, szuper hangosítás, lézerhárfa, meg amúgy generálisan beszarás fokozatú lézertechnika. Mi kell még? Youtube videók itt, lézerhárfa ott, és egy ide is:

Egyszóval megérte, nagyon is. Csak a magyar közönség még mindig punnyadt; egy fokkal jobb mint Pesten, de nem sokkal. És nem volt semmi, hogy visszatapsolás után az utolsó szám végén egy technikus már csavarozta szét a cuccokat a színpad hátulján. Két órán belül mindent eltüntettek a négy nagy stage-truck gyomrában. Csak arra nem tudtunk rájönni, hol Jarre-ék hol jöttek ki a stadionból. Vagy átsugároztak a turnébuszba, vagy alul a csatornában surrantak át, esetleg Harry Potter kölcsönadta nekik a láthatatlanná tevő köpenyt. De ha jön még, megyek :)

A koncert utáni napokon (kedden és szerdán) jól bejártam Debrecent, mármint az érdekesebb részeit. Nincs észveszejtően sok, az is nagyjából egy kupacon. Az egyetem nagyon szép, a győri kutyafüle ehhez képest. Az egyetemi arborétum is, bár kicsit snassz; főleg hogy a pénztáros papa reggel ezresből (!) nem tudott visszaadni négyszázig (!!). WTF.

Ami feltűnő, hogy rengeteg (de tényleg rengeteg) a szobor, sok a templom, hatalmas a főtér, és böszme szélesek az utcák. Vannak szép szökőkutak, meg lerobbant villamos még lerobbantabb panel-lakótelep dömpinggel. Voltam a Déri múzeumban, az állatkertben, és találkoztam quiscziczával is (igen, tényleg létezik :P). És még picasa képgaléria is van. Mehetek aludni?

1 megjegyzés:

Alensha írta...

"az Alföld rém unalmas, lapos és semmilyen" mondja a kisalföldi :D

amúgy látnivaló tényleg nem sok van, szöszim szerint a legnagyobb falu az országban... a főtér szép, azzal ennyi. a kék villamos meg nem lerobbant, az egyedi debrecenikum :)