2009. március 8.

Miért rossz az Internet Explorer?

Végre rászántam magam, hogy összeszedjem egy helyre az indokokat. Így egyszerűen újrafelhasználható, ha valakinek el kell magyarázni :)

Előrebocsátom, hogy nem vagyok elvakult Microsoft-utáló. Sőt, semmi bajom a Microsofttal, sem Billel, sem a Windowsokkal. Cégnél használok Windows XP Professionalt, 64 bites Windows Vistát, itthon pedig többnyire Ubuntut, de van Windows XP Home-om is. Egyikkel sincs semmi bajom.

Mindezek tisztázása után: határozott véleményem, hogy aki hosszabb ideje komoly netizennek vallja magát, és még mindig Internet Explorer 6-ot használ, az veszélyesen szűklátókörű, tájékozatlan és közveszélyes. Ugyanez nagyrészt igaz az IE7/8-ra is, bár úgy tűnik, a helyzet némileg javulgat. Le kéne venni a szemellenzőt végre: tények következnek. (Valamint nem szorosan ide tartozik, de megjegyzem, hogy mindegyik operációs rendszerem legális. Aki frissítések nélkül használja bármilyen oprendszerét, az minősítetten közveszélyes. Lásd biztonsági rések, zombihálózat, stb.)

Konklúzió: sok új és hasznos szabvány nem képes terjedni, sok jó és hasznos funkciót nem lehet használni, mert az oldalaknak visszafele kompatibiliseknek kell lenniök az IE6/7/8 családdal. A webfejlesztők idejük jelentős százalékában kénytelenek az IE-kompatibilitással vesződni, nem szabványos és ronda kódot készíteni, kerülőutakat és hackeket használni, és eszközkészletük szép hányadát elfelejteni IE-támogatás hiányában. Súlyos kompromisszumok egy szar program miatt, ami akadályozza a web fejlődését. (A norvégok meg is próbálnak tenni ez ellen.)

Szemellenzősnek lenni persze nem kötelező, mindenki szabadon válthat Operára, Firefoxra, Safarira, Chromera, stb. Vagy legalább Internet Explorer 8-ra. Rengeteg webböngésző létezik ám, akinek pedig az internet csak IE6/7-ből áll: inkább kapcsolja ki a gépet, és menjen olvasni. Vagy kezdjen kőbaltát használni.

(Persze mindezeket egy átlagfelhasználónak nem kell tudnia, mert honnan is tudná. De ha valaki elmagyarázza nekik a tényeket, és utána még nekik áll feljebb; vagy okoskodnak, miközben nem értenek hozzá, akkor azt már butaságnak hívják. Sajnos nem gyógyítható.)

Update: egy raklap ide tartozó komment a hupon.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

"aki hosszabb ideje komoly netizennek vallja magát, és még mindig Internet Explorer 6-ot használ, az veszélyesen szűklátókörű"

Na de nem is a komoly netizenek használnak explorert, hanem az átlaguser, akiknél a netezés kb. annyiból áll, hogy elmegy a freemail-re, után pedig a hírkeresőre, és ott kattintgat a hírekre.

Erre pedig az IE6 is alkalmas, és sok régebbi gépen az fut még.

Névtelen írta...

Na igen, és ezek az átlaguser-ek bombázzák szét 1 perc alatt a gondosan feltelepített rendszerüket mindenféle trojan-nal, rootkit-tel, adware-el, stb...

Alensha írta...

Istenem, Glan, ezt én ihlettem? Meg vagyok hatódva, pici szívem :D

Webmester írta...

Szerintem aki IE 6-ot (vagy egyáltalán IE-t) használ, az
"kicsit" el van tévedve.
Ha mindenki elfelejtené a Windows
gagyi beépített böngészőjét, és
normális böngészőt használna, nemcsak saját magának tenne jót,
de a web is sokat tudna fejlődni