2008. december 31.

High end touching device for iPhone & co.

Mit csinál az ember, ha egy ismerőse megkérdezi, miért nem érzi az iPhone a mutatóceruzát (mert ő nem szeretné ujjal macerálni)? Nyomoz és tesztel.

A helyzet a következő: az iPhone érintés-szimatoló technikája (hasonlóan a laptopok touchpadjaihoz) kapacitív elven alapul. Az ujjunk megváltoztatja az LCD felett elrejtett átlátszó dróthálózat kapacitását, és ezt érzékeli a cucc. De kell hozzá az egész test elektromosan, ezért nem működik körömmel, műanyag mutatóceruzával, és még fémtollal sem.

Megoldás: relatíve nagy felületen kell érinteni, olyan eszközzel ami vezetőképes, és elektromos kapcsolatban van a testünkkel. Lehet kapni horror-áron ilyen mutatóceruzákat, de házilag is készíthető. Hozzávalók: alufólia, fültisztító pálcika. Eredmény az alábbi képen látható. Működik, tesztelve (laptop touchpadján is, iPhone-on is).

De nyalogatni is lehet az iPhone-t, azt is érezni fogja! ;)

2 megjegyzés:

Alensha írta...

Baaasszameg :D

Apámat kérdeztem egyszer, hogy amikor az indiánok lopják a vezetéket, honnan tudják, hogy nincs benne áram. Azt mondta, hogy "odaviszi alá a régi Szokol rádiót, ha recseg, akkor van benne áram. Nekünk egyébként ugyanerre méregdrága berendezéseink vannak."

Névtelen írta...

Ha ezt egy hónappal korábban olvasom el, nem veszek wacom táblát....
Valami hasonlót akartam előállítani, de vasszöggel nem ment...úgy látszik nem elég jó a vezetőképessége.