2011. szeptember 30.

Wiki loves monuments

Már egy ideje zajlik a Wiki loves monuments (lefordíthatatlan nevű, röviden WLM) verseny, ahol is magyarországi műemlékeket kell fotózni. Sikerült megfogni az én gyűjtőszenvedélyemet is, nekiálltam egy listával járni Győr belvárosát, és vadászni az épületeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal néhol hiányos és homályos adatbázisát követve. A városban néztek páran furcsán, ahogy egy turista jellegű ember nagy listával a kezében fényképez épületeket, jegyzetel, házszámokra vadászik.

A képeket feltölteni az indafotóra kell, ahonnan majd átmásolódnak a Wikimedia Commonsra is a verseny lezárásakor. Eddig közel 80 egyedi műemléket vadásztam le, ami bekerült a nemzetközi versenybe, de még a meghosszabbított magyar fordulóba terítéken van újabb 40 körüli jelölt.

Természetesen mivel a verseny itthon az indafotóval karöltve zajlik, oda kell feltölteni a képeket. Így a deviantART és a Picasa mellé harmadik albumnak beállt a sorba az indafotó is. Behozva egyéb jelentős képügyi lemaradásaimat, egy vagon fotó rendszerezése és fotoshopolása után jelentősen bővültek az albumok.

A jelenlegi koncepció az alig átlátható és átfedésekkel is együtt élő oldalaim között:

  • az indafotón csak a versenyző WLM képek gyülekeznek,
  • a Picasa hosztolja a személyes albumok válogatásait,
  • és a deviantART pedig megmarad egy szűkebb bestof válogatásnak.

2011. szeptember 2.

Reggeli idézet

Among my friends and acquaintances, everybody distrusts Wikipedia and everybody uses it. Distrust and productive use are not incompatible. Wikipedia is the ultimate open source repository of information. Everyone is free to read it and everyone is free to write it. It contains articles in 262 languages written by several million authors. The information that it contains is totally unreliable and surprisingly accurate. It is often unreliable because many of the authors are ignorant or careless. It is often accurate because the articles are edited and corrected by readers who are better informed than the authors. ~ Freeman Dyson