2007. május 20.

Star Trek & companions

Sajna jövő héten lesz az utolsó Csillagkapu: Atlantisz a TV2-n. Ezenkívül Babylon 5 van vasárnap reggel a Viasat3-on, de azt meg mindig elalszom. Felvenni videóra lusta vagyok, netről letölteni meg még inkább :) Így asszem sorozat nélkül maradok. Ösztönözni kell a TV2-t hogy minél hamarabb vegye meg a Csillagkapu 10. évadját, meg az Atlantisz további részeit. A Babylon 5-öt meg ismételhetnék gyakrabban normálisabb idősávban. A lustáknak :)

A Babylon 5-öt pl. az AOL video oldalán ingyen lehet nézni jó minőségben (az első évadot legalábbis). De mire lejönnek a részek beleőszülök, és csak Windows alatt működik.

Most látom, hogy az eredeti TOS részeket újra fogják adni digitálisan felújítva. Már alig várom :) Nagyon régen nem láttam őket, mindig csak az újabb sorozatokat pörgetik körbe-körbe.

Btw, érdekes jelenség ez a Star Trek. A színészeknek is, akiket menthetetlenül beskatulyáznak a sorozabéli szerepeikbe. Patrick Stewartnak időnként fáj is, amikor néhány trekkie elkezd bekajabálni a színházban, amikor éppen Shakespeare-t játszik. Ő már menthetetlenül Jean-Luc Picard kapitány marad. Ahogy Nimoy Spock, amibe az 1997-es első önéletrajzi könyve után (I Am Not Spock) ő is belenyugodott, ahogy azt az I Am Spock című második önéletrajzi könyve bizonyítja.

James Doohan pedig a jó öreg Scotty, akinek épp meglettek a hamvai egy kis űrutazást követően; a végakarata szerint. Nosztalgia…

2007. május 18.

Linuxos hétköznapok

Pár napja jöttem csak rá, hogy ez a gaz mplayer torzítja a képarányt, mert explicite el kell magyarázni neki, hogy 16:10 képarányú monitorom van. De most már jó, a 4:3 végre 4:3, nem nyomi :) Ötletek innen. Leghasznosabb kapcsolók: -monitoraspect 16:10 a helyes képarányhoz, -af volnorm pedig a halk videókhoz. A Windowsomat itthon már szinte alig indítom el, eléggé hozzánőttem az Ubuntumhoz. Sok minden kézreáll, és furamód olyan „otthonos”.

A munkahelyemen meg felzavartam egy SLED10-et, megnézni mit tud. A DVD változat alapból rengeteg dolgot feltesz (pl. acrobat readert, flash playert is), de nem túl kapkodós. És a novelles dolgok közül első blikkre csak a GroupWise működött. A novell klienst nem értem hova dugták, nem triviális elérhető közelségbe halászni a novell szerverek köteteit. Valamint még nyomozok a ConsoleOne után, meg hogy vajh' hogyan kergetem át az egész mindenséget a BorderManeger Proxyn… De előbb-utóbb a végére járok :)

2007. május 12.

Via Lifehacker

Zene, program, e-könyv, stb. keresése a Google-ra alapozva: G2P. Érdemes kipróbálni, nem kell órákat túrni a Google-val egy zene után, vagy pepecselni DC-n (régi szlogen: megjelenik DC-n és kazettán!), BitTorrenten, ilyesmin. Instant downloadin' :) Úgysem árt frissítenem kicsit a zenegyűjteményem, ami eleve nem túl nagy, mert a lustaságom miatt általában netrádiót hallgatok. (Kedvencek: sky.fm New Age, és Radio Rivendell.)

Valamint: pár dolog, amit megtehetünk Linuxon, de nem tudunk Windowson.

1.) A gépen levő összes program frissítése egyszerre, egy helyen.
2.) A kernelfissítést kivéve nincs szükség újraindításra telepítés/frissítés/uninstall során.
3.) Biztonság idő és teljesítményrabló vírusirtó, spyware irtó nélkül; nem kell félni a nem biztonságos programoktól, amik összedöntik a rendszert.
4.) Ingyenes, szabad operációs rendszer kalózodás nélkül.
5.) A beállítások könnyen hordozhatóak, nincs registry és hasonlók. Elég a home könyvtár releváns fájljait zsebre vágni.
6.) Internet Explorer 5.0, 5.5, 6.0 és 7.0 futtatása ugyanazon a rendszeren, pl. kompatibilitás tesztelésére.
(Tovább: dmartin.org)

Most megyek folytatni „A hobbit” olvasását (angol eredetiben). Közben pedig várok egy levelet…

2007. május 6.

Hétközben

Csütörtökön egy szuper koncerten voltam a győri Evangélikus Öregtemplomban: a Breeze Gospel járt erre. Eltekintve az eléggé súgó hangosítástól (és a nekem nem annyira fekvő helyszíntől) nagyon tetszett. Igaz nem volt olyan nagyszabású, mint a Harlem Gospel Singers koncertje pár éve az egyetemi csarnokban, de a végére a közönség is kezdte megérezni a ritmust, és volt hangulat :) (Amúgy lehet hogy furcsa, de én tisztán zenei alapon szeretem a gospelt, abszolút nem vagyok vallásos…)

Ámtekes vonalon pedig a héten elég nagy trauma ért, MS-DOS 6.22-t kellett telepítenem floppyról. 2007-ben. Még mindig alig hiszem el. Legközelebb kőbaltával kell szétszednem egy gépet? Mennyivel jobb lett volna Linux alá dosemu-val megoldani :)

Most meg továbbra is ásom bele magam a terminálba, próbálok mindent ott csinálni az Ubimon. Találtam néhány jó kis tutorialt, pl. a shell-szkriptekről meg a vim-ről. Az utóbbitól pár napja még égnek állt a hajam, most viszont ezt a bejegyzést vim-ben írom…

2007. május 1.

LaTeX @ Ubuntu

Végre rászántam magam, hogy bereszelem a jó öreg LaTeX-et. Természetesen nem ment simán, ahogy az várható volt :) Mivel a teTeX fejlesztése abbamaradt, ezért eleve a TeX Live-el érdemes kezdeni. A könnyű út a texlive-full csomag kiválasztása, ami ránt mindent; de én kézzel szemezgettem. Szerintem érdemes feltenni hozzá a beamer csomagot prezentációkhoz, és az lmsuper fontkészletet (nekem jobban tetszik, mint a cmsuper).

Ha fent van az alap (egy rendes telepítés ~6-700 mega), lehet nekiállni magyarul tanítani. Hozzávalók a www.math.bme.hu/latex/ oldalon. Haditerv: huplain.bst → /usr/share/texmf-texlive/bibtex/bst/hubib, magyar.ldf → /usr/share/texmf-texlive/tex/generic/babel, huhyph*.tex → /usr/share/texmf-texlive/tex/generic/hyphen.

De ez még nem elég, kicsit megszívatott a gazember. Ahhoz hogy rendesen menjen az új magyar.ldf-fel a magyar elválasztás, kell egy sudo texconfig. A biztonság kedvéért először egy rehash (az nem árthat), majd hyphenation → pdflatex. Az itt megnyíló konfigfájl legalján a „hungarian huhyphn.tex” sort át kell írni „magyar huhyphn.tex”-re. Mentés, kilépés közben kis automatikus iniTeX, és elvileg kész is a kiváló magyar LaTeX telepítésünk.

Lustáknak innentől kezdve kile, kevésbé lustáknak a jól megszokott szövegszerkesztőjük + terminál: pdflatex doksi.tex.

Végül egy minimális tex fájl ellenőrzéshez, aminek le kell fordulnia hiba nélkül:

\documentclass[a4paper,11pt]{article}
\usepackage[latin2]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\def\magyarOptions{defaults=hu-min}
\usepackage[english,magyar]{babel}

\usepackage{indentfirst}
\usepackage{lmodern}

\begin{document}
      
  \title{\LaTeX{} gyorsteszt}
  \date{}
  \maketitle

  Nyelv: \languagename{}, teszt \ondatemagyar{}.
    
\end{document}